A nyuszi táplálása

 

Tartási Útmutató Törpenyuszi részére

 

 

A nyuszi alapvető és legfontosabb tápláléka a jó minőségű, tiszta, friss ropogós széna. Ez biztositja számára azt a kellő mennyiségű rostforrást, mely nélkül az emésztése leállna.  A szénát szénarácsban is elhelyezhetjük, de a ketrec aljára, vagy egy alomtálcára tehetjük.

Gondoskodjunk róla, hogy számára a nap bármely szakában elérhető legyen számára!

A másik nagyon fontos tényező a tiszta víz. Ez is mindig legyen előtte. Minden nap cseréljük ki az itatójában a vizet friss tiszta vízre, melybe 1%-os arányban almaecetet csepegtethetünk kúraszerűen évente 1-2 alkalommal. Vedlés, stressz és nagyobb igénybevétel esetén szintén az ivóvizükbe tesszük a vitaminokat, probiotikumokat. Ez jótékony hatással van a nyuszi emésztésére és sok betegség megelőzéséhez is alapvetően szükséges. A nyuszik vízfogyasztási szokása igen eltérő, a két-három decilitertől egészen a fél deciliterig terjedhet.

A nedves, penészes, dohos, poros, rágcsálók által bejárt takarmány és széna, valamint a nem kellő időközönként cserélt víz súlyos betegségek forrása a nyuszi számára!!

A törpenyúl táplálékának kb. 10%-át a szemes takarmány teszi ki. Ennek kiválasztására nagy gondot fordítsunk. A nyuszi átvételekor tájékoztatást adunk arról a márkáról mellyel tenyészetünk nyuszijait tápláljuk (ezt minden szempontból optimálisan választottuk ki részükre) és ebből kezdő mennyiséget át is adunk Önnek. A továbbiakban-amennyiben másfajta táp  mellett döntenek- a kiválasztásnál a következőket kell szem előtt tartani:

a nyuszit nem szabad hizlalni, mert az meggyengíti egészségét megrövidíti életét, ezért a tápkeverék ne tartalmazzon kukoricát (bizonyos formában minimális mennyiség megengedett), magokat, olajos magvakat! 

A rost tartalma magas legyen, 20 % körüli.
Kálcium és fehérje tartalma alacsony.
Nem tartalmazhat, cukrot, mézet, állati fehérje forrásokat.

a papírdobozban kapható keverékekben sokszor előfordul a molyosodás-erre figyeljünk, molyos tápot sose adjunk a nyuszinak!

amely keverékek, jutalomfalatok, rágcsarudak kekszet, joghurtot, mazsolát és egyéb hízlaló egészségtelen dolgokat tartalmaznak, azt ne adjuk kis kedvencünknek!

Ha kényeztetni, jutalmazni szeretnénk kis kedvencünket szárított céklával, hibiszkuszvirággal vagy szárított almával (nagyon keveset), szárított pitypang levéllel kedveskedjünk neki. 

 

Minden zöldfélét lassan, fokozatosan kell bevezetni négy hónapos kortól. Nálunk tavasztól öszig fűhöz szoktatva élnek a nyuszik, és igy is kerülnek el a tenyészetből.
 Napi egy maroknyi fűhöz napok alatt jut el egy nyúl, az első napi 2-3 szálnyitól. Egyfajta zöldséget egy hétig próbáljuk ki, ha hasmenést okoz, azonnal álljunk le vele, ne adjunk többet.
A nyuszinak biztonsággal adható növények a teljesség igénye nélkül: 

alma héja és magja nélkül, cékla hámozva, sütőtök hámozva mag nélkül, 

pitypang levél, fűzfa levél, tyúkhúr, rózsa szirom , levél (nagyon tiszta helyről gyűjtve)

 

A fogak koptatására rágófát és/vagy szépiát helyezzünk a ketrecébe. Faágakkal szívesen játszanak a nyuszik, amellett hogy kiváló segítség a fogak egészségesen tartásához. Nem minden fa fajta adható a nyuszinak, de íme néhány melyet biztonsággal helyezhetünkk a ketrecébe:

mogyoró, eperfa,  lucfagally, almafa, nyírfa, hárs, nyárfa. A fűzfa gallya és szárított levelei az emésztésre jó hatással vannak és ha ne adj Isten hasmenéssel küzd a nyuszink, abban az esetben orvosságként is szolgálhat.

A nyuszink számára mérgező növények:

-hagymás növények, csonthéjasok és maga a hagyma is, orgona, parlagfű, boglárka, általában a gyomnövényfélék, szobanövények nagy része. Ezektől megelőzésképpen tartsuk távol nyuszinkat.

A tőlünk vásárolt nyuszikhoz minden esetben irásos, részletes tartási utmutatót adunk! 

 

Amennyiben a nyuszi tartásával, gondozásával, etetésével, nevelésével kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, forduljon bizalommal Tenyészetünkhöz elérhetőségeink bármelyikén.

Telefonszámunk: 70-546-33-14

E-mail címünk: mekebobunny@gmail.com

Weboldal címünk: www-nyusziful-torpenyul-tenyeszet.webnode.hu