Nyuszi mint családtag

 
 
Közös életünk a Nyuszinkkal azután kezdődik, miután -ideális esetben-tenyésztőnél megvásároltuk Őt és utrakélünk vele otthonunkba.
 
Erre az eseményre mindenképpen jó előre készüljünk fel, ne hirtelen fellángolás vezéreljen minket.
Ha megérett az elhatározás bennünk, tájékozódjunk a Tenyészetek honlapján, majd a kiválasztott Nyuszitenyészetet keressük fel, 
vegyük fel a kapcsolatot a Tenyésztővel.  
Az alábbiakban pontokba szedtem a LEGFONTOSABB dolgokat melynek betartását nem nélkülözheti egyetlen nyuszitartó sem.
A legjobb volna ezekre felkészülni mielőtt a Kisnyuszi megérkezik otthonukba Kedves Gazdik.
 
Első pont
   
Egy nagy kérdés ami minden nyuszivásárlás előtt álló gazdiban megfogalmazódik: FIÚ VAGY KISLÁNY LEGYEN A KIVÁLASZTOTT?
 
Tévhitek:
 
A választ legtöbbször sajnos a fórumokon és hallomásokból származó tévhitek alapján kapják meg.Ilyenek pl: "a fiú büdösebb", "a lányok kedvesebbek", "a fiúk harapósak", "a fiúk nagyobbra nőnek", "a lányok verekednek", "a lány nyuszik véreznek"....... és még számtalan ilyennel találkozunk. 

A tenyésztő válasza:
           
Teljesen mindegy! Mindkét nem képviselőinek tuljadonságait alakítja, formálja a szocializácio, amit már szinte ujszülött kortól kezdünk. .Mindkét nemnél vannak pro és contra elemek. Minden nyuszi más és más és ez nem feltétlen nem-függő.
A fent említett tényezők: életkor, fajta(mert igen! fajtánként is más-más az alaptermészetük), tartási körülmények(értem ezalatt:egyedüli nyuszi vagy többen vannak, egy gazdis vagy nagyobb családban él, kinti nyuszi vagy benti, sokat foglalkozunk vagy kevés időnk van rá, állandó helye van vagy utazgatunk vele, sokszor ki van engedve, mozgatva van vagy állandóan a ketrecben van)
A szag: negatív előítélet a bakokkal szemben a vizelet szaga-ez szintén tévhit. Ivarérettség után mindkét nem vizeletének van szaga.  Ez számomra mondjuk a legjobb illat a a világon :-), de ha valaki nem szeretné ezt egyáltalán érezni számtalan módszer áll rendelkezésére: korai ivartalanítás(már 5 hónapos korban-hamarabb nem!- amit a fiúk kétség kívül jobban viselnek), pelletalom használata(teljesen szagmentessé teszi a nyuszitartást), alom szagtalanító porok használata, napi takarítás ha nem pelletet használunk, akkor naponta többször is. Szobatisztaságra nevelés (amit mi már elkezdünk és a további teendőket részletesen elmondjuk), nyuszi wc használata. Erről olvashatsz bővebben  ITT.
A viselkedés: szintén egy tévhit: a bakok agresszívebbek. Ez az összes tévhit közül a leghamisabb. A bakok természete általában kiegyensúlyozottabb marad az ivarérettség után is mivel náluk elmarad a ciklikusan jelentkező hormonváltozás. Mindkét nemnél (mint minden állatnál) megvan a territoriális viselkedés az ivarérettségi kor elérése után, azonban ez a korai rendszeres és folymatos törődéssel, rendszeres életmód kialakításával szuperül ellensúlyozható. 
Ha mindent (de tényleg mindent!) megtettél és mégis úgy tűnik, hogy a nyuszid viselkedése a "nem normális" (ez ugye relativ és szubjektív!!) szintet üti, akkor jön szóba a teljes ivarérettségi kor (6 hó) előtti ivartalanítás, mely esetben nagyon fontos hogy csak hozzáértő orvosra bízzuk nyuszinkat! Ee adunk ajánlást. 
Összegezve tehát: teljesen mindegy hogy kisfiúval vagy kislánnyal térünk haza minden nyuszit szeretni kell, megérteni kell, megismerni kell, sokat kell vele foglakozni és mindezt Ő 100-szorosan meghálálva csodás kis társunk lesz! Amennyiben megismerhetem Családod összetételét, szívesen segítek, hogy közösen válasszuk ki Őt, hiszen én már megismertem természetüket a velünk töltött idő alatt.
Utóirat ehhez a ponthoz: Én tenyésztőként mindenkép javaslom az 5 hónapos korban elvégzett ivartalanitást! Ezzel az összes leendő konfliktus a nyuszival megelőzhető!
 
Második pont:   
                                                                   
 A sokszor de nem elégszer lerágott csont!!!! MIÉRT TENYÉSZTŐTŐL VÁSÁROLJAM ŐT?? 
 
Tévhitek:
 
"Bárhol kapok olcsón gyorsan párszáz forintért nyuszit", "interneten rengeteg "tenyésztő" hirdeti nagyon olcsón a nyulakat-nem kell papír meg oltás hisz csak egy nyúl", "állatkereskedések jó helyek"
 
A tenyésztő válasza:
 
-Mert a tenyésztő ért hozzá! 
-Mert a tenyésztőnek mindene az általa nagy gonddal, hozzáértéssel, tenyésztett állata! Rengeteg időt fordít arra hogy Neked szelíd kiegyensúlyozott  Nyuszid legyen.
-Mert a tenyésztő igényes és kényes a: minőségre, a nyuszik egészségére, küllemi tulajdonságaira, idegrendszerére.
-Mert a tenyésztő az általa tenyésztett fajta nemesítésére törekszik
-Mert a tenyésztő nyulait rendszeresen oltatja, egészségüket óvja, kezeli őket külső és belső élősködők ellen.
-Mert a tenyésztő gondosan dokumentálja a felmenőket
-Mert a tenyésztő ajtaja nyitva áll előtted. Megcsodálhatod munkáját, megnézheted a Te kisnyuszid szüleit, felmenőit, lakóhelyét. Megismerheted  táplálkozását, körülményeit. Beszélgethetsz vele, kérdezhetsz tőle bármit a kisnyuszi tartásával, nevelésével kapcsolatban. A tenyésztő erre nem sajnálja az  időt! 
-Mert a tenyésztő úgy engedi új otthonába a kisnyuszit, hogy elegendő táplálékkal látja el a következő hetekre a helyváltoztatás miatti stressz  csökkentésére.
-Mert a tenyésztő soha nem választja el a piciket idő előtt (8hét) az anyukájuktól, és ezt az időszakot különös gondoskodással, odafigyeléssel tölti. 
-Mert a tenyésztő lesz a későbbiekben fő támaszod, segítőd ha bármi problémád akad, kérdésed merül fel, vagy tanácsra van szükséged!
 
Fontos! Tudd megkülönböztetni a tenyésztőt a szaporítótól! A szaporító nagyüzemben állítja elő a kisnyuszikat gyors pénzkereset céljából.Bármikor bármilyen kisnyuszi kapható olcsón. Egyáltalán nem számit neki milyen fajtájú, korú, színű és még sajnos beteg állatokat is össze vissza pároztat.Leggyakrabban beltenyészetet hoz létre hiszen nem költ pénzt új tenyész állatok megvásárlására. A születendő kisnyuszik származását nem vezeti pontosan, sokszor azt sem tudja kik a kisnyuszi szülei, a színűk nevével, a nemükkel de még a fajtájukkal sincs tisztában. Hamis információkkal látja el a leendő gazdit. A befolyt összegből nem fordít a nyuszik megfelelő legjobb minőségű táplálására, oltásra, és a tiszta kultúrált tartásra. Ez a megoldás abszolút zsákutca. Rengetegen keresnek meg minket olyanok akik sajnos jártak ebben a zsákutcában és beteg és/vagy óriásira nővő, gyenge immunrendszerű és/vagy rossz idegrendszerű kisnyuszit vásároltak ilyen helyen. Arról hogy egy kisnyuszi TENYÉSZTŐI ára valójában mit tartalmaz  ITT  olvashattok! 
Ne vásárold a nyuszidat állatkereskedésben (még a szó is szörnyű), piacokon, utcán!!!! Ezeken a helyeken a fentebb említett szaporítók keze közül idő előtt leválasztott, totálisan ismeretlen származású sokszor beteg kisnyuszikat találod. Egy tenyésztő soha nem ad el kisnyulat állatkereskedésnek!!!!
 
Szintén fontos!
 
A kisnyuszi vásárlásakor a következőkre különösen figyelj oda!! :
- a kicsi mozgása élénk és gyors legyen, sarokban csendesen üldögélő "jajj de kis nyugodt" nyuszit sose vigyél haza!
- figyelmes, érdeklődő, ugribigri, kiváncsi, szaglászó, nézelődő kell hogy legyen egy kisnyuszi
- a szemei tiszták legyenek és körülötte a szőr nem lehet összetapadt vagy nedves
- ugyanez igaz az orrára is
- a fenekét is kérd meg, hogy mutassa meg a tenyésztő. Azon összecsomósodott szőr, vagy ráragadt széklet, vizelet nem lehet.
- a szőre fényes, egységes legyen. nem szabad foltosnak, szőrhiánynak vagy csapzott szőrnek lennie.
- a hasa nem szabad hogy felfúvodott legyen. Ránézésre nem látható hogy "van hasa".
- kérd, hogy a fogait megnézhesd, sőt a szűlők fogainak épségéről is jogod van meggyőződni, mert a fogbetegségek örökletesek és a nyuszi korai halálához     vezetnek hosszú szenvedés és magas orvosi költségek mellett.(A képen egészséges nyúl fogazat)
 
 
 
 
 
 
- végül, de nem utolsó sorban győződj meg a nyuszi neméről 
 
Harmadik pont:
 
Milyen költségekkel jár egy törpenyuszi tartása majd számomra?
 
Tévhitek:
 
"óó ez csak egy nyúl-rakok elé egy kis salátát, répát meg nyúltápot és elvan egész nap"
 
A tenyésztő válasza:
 
Ő nem csak egy nyuszi! Ő a családod tagja és Te/Ti a társai vagytok. A nyuszi sokkal több mint egy házikedvenc, erről a nyuszitartók nagyobb része beszámol.
Ha tökéletes jólétet szeretnétek Neki biztositani-és feltételezem, hogy azt szeretnétek, hiszen akkor nem választanátok Nyuszit) akkor az költségekkel jár.
Mivel törpenyusziról van szó, az eleség mennyisége még önmagában nem jelent sok költséget viszont a minőségben mindenképpen törekedni kell a legjobbra. Én személy szerint elmondom minden Gazdinak mit javaslunk, a mi nyuszijaink hogyan, mennyit, hányszor és mit esznek. 
Egy jobb minőségű tápkeveréket nem biztos hogy az áráról tudsz csak felismerni hanem az összetételéről. Ezért fontos, hogy tudd mit ehet és mit nem a Nyuszid. Erről ITT olvashatsz. 
A Nyuszid életében az egyik legeslegfontosabb tényező a táplálás!! Gyakorlatilag ettől függ az életkora, és ugye szeretnénk ha minnél tovább köztünk élne, akár 8-10 évig is!
A másik költség ami szintén életbevágóan fontos számára a félévenkénti oltás. 
A lakóhelyét szintén biztositanod kell megfelelő (minimum 80x50, 100x50 cm-es méretben), és azt berendezni a számára nélkülözhetetlen kellékekkel. Róluk mindent elolvashatsz, és megrendelheted, megvásárolhatod nálunk kedvezményes áron ITT
Ezeket rendszeresen tisztán kell tartanod. Ezt a tevékenységet a Nyusziddal együtt is végezheted, szívesen segítenek. Amit Te összetakarítottál ő nagyon szívesen szétszórja egy perc alatt :-)
Különös felszerelésekre, fésűkre, samponokra, illatosítókra nincs szüksége a nyuszinak. A hosszúszőrű fajták esetében többszöri fésülködés szükséges, azonban a rövid szőrű fajták esetében a vedlési időszakra korlátozódik a fésülés. Ha megbirkózol a karomvágással, akkor szerezz be egy karomvágó fogót. Ne próbálkozz emberi manikür készlet elemeivel (olló csipesz) mert sérülést okozol a Nyuszidnak és magadnak is. A nyuszikat nem kell fürdetni!!!!
Fogának folymatos koptatására szerezz be rágófát (leírásomban az ártalmatlan fajták) vagy vásárolj szépiát 4-5 hónapos kortól.
Legjobb esetben már a nyuszika megvásárlása előtt tájékozódj a Hozzád elérhető közelségben lévő nyuszis orvos személyéről és vedd fel vele a kapcsolatot, hogy egy esetleges későbbi probléma esetén rögtön tudj kihez fordulni. Ha a Nyuszid soha Ne adj Isten megbetegedne akkor nincs idő várakozni-mert pl az emésztési probléma esetén órák alatt elveszítheted az első tünet észlelése után-azonnal futni kell az orvoshoz vele. Ez csak ugy lehetséges ha tudod kihez hova mikor fordulhatsz. És bármilyen meglepő nem minden állatorvos ért a nyuszik gyógyításához.
Összegezve ezek a legfontosabb költségek amikkel számolnod kell ha egy Nyuszi a társad. Egyéb divat holmikra, drága és káros jutalomfalatokra nem kell számolnod, hisz ezek inkább ártanak a nyuszidnak. Ezeket inkább készitsd el magad otthon számára. 
 
Negyedik pont:
 
Milyen fajtát válasszak?

Tévhitek:

Válasszuk a legkisebb fajtát!! a "toy" nyuszi a divat! 
 
A Tenyésztő válasza:

Nem, nem nem és nem!!! "TOY" nyuszi nincs! nem létezik! Nem volt és nem is lesz! Szaporítók által okosan kreált marketingszó, mely a gyanútlan, kevesebb információval rendelkező leendő gazdik megtévesztésére, elcsábítására kiválóan alkalmas. Tehát ahol ezt a szót látjuk feltüntetve vagy beszélgetés közben ezzel próbál operálni, rábeszélni az eladó (szándékosan nem irom hogy "tenyésztő", mert nem az) onnan menküljünk jó messzire!

A törpenyulaknak sok fajtája van! A döntésünket megkönnyíti , ha kicsit előre téjákozódunk a fajták tekintetében. Mivel az internetes keresőoldalak rengeteg találatot ajánlanak a törpenyulak fajtáira, külföldi és magyar oldalakat egyáránt, igy nehéz volna egy hitelest forrást megjelölnöm ahonnan az információk beszerezhetőek. 
Összeségében elmondhatom, hogy számos szőrtípus (normál, szatén, rex, hosszú, rövid, félhosszú, stb....), szin( kék, kék nyest, barna nyest, sziámi több színváltozata, türingiai, vidra változatok, fehér szálkás változatok, vadas, csincsilla több változata és még rengeteg szín) közül válogathatunk, valamint szempont lehet a méret ( a színes törpe és a törpe rex a legkisebb -1 kilo körüli fajták, de a 'legnagyobb" törpék is 2 kilo alatt maradnak ha betartjuk a tenyésztő utasításait) és a fej és fülforma ( lógjon a fülecskéje a nyuszinak, vagyis kosorrú legyen, vagy inkább az állófülű fajták mellett döntünk. 

Legjobb ha a család összedugja a fejét, kinek melyik fajta tetszik, majd a közösen megálmodott fajta vagy fajták tenyésztőit személyesen keresik fel megismerve ezáltal testközelből a kiszemelt családtagot. 
Az én tenyészetemben tenyésztett fajtákról szívesen és örömmel adok felvilágosítást, megmutatom őket az érdeklődő gazdinak, és van lehetőség eldönteni egy személyes de akár egy telefonos beszélgetés alkalmával is -miután bemutattam a fajtát-, hogy valóban ő e az ideális családi kedvenc  az Önök számára!
 
Tenyésztemben található fajták: Színes ("holland") törpe nyúl, mini kosorrú nyúl, törpe kosorrú nyúl