Szobatisztaság-ahogy nekem bevált

 
 
A nyuszi szobatisztaságra való nevelése fontos dolog, főleg akkor ha lakásban szeretnétek tartani a nyuszit. Nálunk már az anyjuk mellett elkezdik használni az alomtálcát, de az új gazdihoz kerüléskor és helyváltáskor ezt türelemmel újra meg kell mutatni a nyuszinak. 
Kétféle módszer létezik erre, nekem az első vállt be, de leírom mindkettőt:
Lehet úgy kezdeni, hogy a nyuszi ketrecét berendezzük, de sehova nem helyezünk almot(forgácsot), csak a wc-jébe. Ekkor a nyuszik nagy arányban az alommal töltött wc-t választják dolguk elvégzéséhez, de fel kell készülnünk arra, hogy egy másik sarkot jelöl ki magának, ezért a ketrec többi részébe terítsünk több kisebb tarabból álló textíliákat.  Az esetleg szétszóródott bogyókat, szedjük össze és helyezzük a wc-be, és ha a pisi valamelyik ruhadarabra kerül, azt egyszerűen vegyük ki, tegyük a wc-be és töröljük föl ecetes vízzel a helyét. Ha a nyuszi minden próbálkozásunk ellenére makacsul egy másik sarokhoz ragaszkodik akkor pár nap után(3-4) egyszerűen helyezzük át abba a sarokba a wc-t. Újságpapírt nem javaslok a ketrec aljába teríteni, mert a nyuszik azt szétkaparják, széttépik és esetleg fogyasztanak belőle. Az apróbb szemű forgácsra könnyebb szoktatni a nyuszikat, mert puha, de a későbbiekben, kb 3 hét múlva lecserélhetjük saját lakásunk tisztasága érdekében egészen nagy szemű forgácsra. Ezt már nem kaparja szét annyira a nyuszi, de szoktatáskor semmi kép nem praktikus. Ez a módszer nálam bevált. 
Most leírom a másik módszert melyre szintén sok pozitív példát láttam. Ebben az esetben az egész ketrecbe szétterítjük a puha, apró szemű forgácsot, nem túl vastagon, de azért fedje az egész ketrec alját és ilyenkor a wc-t 2-4 napig nem helyezzük a ketrecbe. Nem teszünk mást csak várunk. Várunk arra, hogy ez idő alatt a nyuszi egészen biztosan kijelöl magának egy sarkot ahova már rendszeresen jár a dolgát végezni. Ha ez biztonsággal kialakult ez alatt a pár nap alatt, akkor kivesszük a nyuszit a ketrecből (DE NE ENGEDJÜK SZABADON!!) és a ketrecet kitakarítjuk. A szennyezett alomból, amelyik az egyik sarokban van, elteszünk egy keveset. A ketrecet teljesen töröljük ki ecetes vízzel, kivéve azt a sarkot ahol a szennyezett forgács volt. A wc-t helyezzük ebbe a sarokba, rögzítsük a dróttal. CSAK! a wc-be helyezzünk tiszta forgácsot, melynek tetejére tegyük az előbb félretett szennyezett forgácsot. A ketrec többi részre ne tegyünk semmit csak a tálkáját és a játékát. Ezek után a dolognak működnie kell. A széthullott bogyókat tegyük a wc-be. 
Mindkét esetben a szénarácsot helyezzük a wc felé, hogy a nyuszi szívesen járjon oda, mivel szénázgatni nagyon szeretnek. A másik ok amiért tegyük ezt az, hogy a nyuszik hosszú ideig szénázgatnak és eközben többször is elvégzik a dolgukat egy helyben. 
A szoktatás kb két hetet vesz igénybe, de ez nyuszifüggő. Van aki egy hét alatt teljesen szobatiszta lesz, és van olyan nyuszi akinek egy kicsit hosszabb időre van szüksége. Ez igazából rajtunk is múlik, a türelmünkön és a kitartásunkon. A szoktatás ideje alatt a nyuszit sokat szeretgessük, simogassuk, szólítsuk a nevén, (ezt később se hagyjuk abba ) esetleg kedveskedjünk neki az etetési információkban feltüntetett  jutalmazásra alkalmas élelmiszerekkel. Azonban nagyon fontos, hogy ez idő alatt a lakásba NE! engedjük szabadon, mert ameddig nem rögzült teljes biztonsággal a szobatisztaság addig előfordul, hogy jelölget a lakásban. A kiszoktatást akkor kezdjük(kb. 3 hét múlva) amikor a nyuszi éhes, tehát közvetlenül a szokásos etetés előtt fél-egy órával, attól függúően, mennyi időnk van vele foglalkozni. Ehhez fontos az is, hogy pontos napi rend szerint rendszeresen, megközelítőleg ugyanabban az időpontban etessük. Az első napokban ne tartson tovább 10-20 percnél, ez alatt csak a nyuszival foglalkozzunk játszunk vele, vegyük ölbe, hívogassuk. Majd tegyük vissza a ketrecébe és etessük meg. Ezt az időtartamot fokozatosan növelhetjük, de enni/inni továbbra is a ketrecébe kapjon. Kis idő elteltével ezt a nyuszi szépen megfogja tanulni és az étkezést a pihenést és dolgának elvégzését a kis ketrecében fogja végezni , a játékot,szabadidőt velünk, társaival . A későbbiekben sem hagyjuk felügyelet nélkül a lakásban, a balesetek és az esetleges károkozás(kábel rágás) elkerülése végett. 
Kérdés estén keressetek bármikor, és nagyon várunk fotókat!