Az állatszeretet és az álattartás mindig családunk része volt. Férjem is és jómagam is már gyeremkkorunk óta tartunk nyuszikat, kutyákat. Nekem csincsillám, degum és tengeri malacom is kiskedvencem volt hosszú éveken keresztül. Négy gyermekünk Emese, Kenéz, Borika és Kamilla, is ugy nevelkedik, hogy az állatok szeretét, tiszteletét megtanulják, részt vesznek a velük való napi feladatok ellátásában. Másképp el sem tudnám képzeni a Családom működését.  
Igyekszünk a tudásunkat, tapasztalatainkat átadni nekik. Mi is képezzük folymatosan magunkat, hogy a legjobb feltételeket, körülményeket tudjuk biztositani az állatainknak. 

 

Ismerjen meg minket :

 

 

Tenyészetünkben mini kosorrú, törpe kosorrú és színes törpenyulak tenyésztésével, nemesítésével foglalkozunk. Hobbiként indultam el a törpenyúl tenyésztés útján 2008-ban. Ezt megelőzően óriás nyuszik tenyésztésével foglalkoztunk, ami inkább a férjem hobbija volt. Egy, a családomtól ajándékba kapott kis törpenyuszi indított el bennem egy különleges érzést, vágyat arra, hogy egyre jobban beleássam magam a törpék világába, minél többet tudjak róluk, és nagyon hamar elvarázsolt a színek és fajták sokfélesége, a kiállítások világa. Elkezdtem kiállításokra és Tenyésztőkhöz járni, majd állatorvos segítségét is kértem hogy minél többet tanulhassak róluk. Minden fórumon képzem magam a mai napig is ahol csak lehetőséget látok arra, hogy nyulakról, törpenyulakról, nyúl színgenetikáról, tenyésztésről tanulhatok. 

 

Amit fontos munkámról elsőként elmondanom: Imádom a színtenyésztést! Gyönyörködöm a standard színekben és vallom hogy csak akkor lehet egy színt, színcsaládot tökéletesen tenyészteni, fixálni a szép és előírásnak megfelelő színeket ha nem keverünk bele más színeket amik gyengítik azt. Sok tenyésztő vágya a mini kosorrú nyúl, mint fajta elfogadtatása hazánkban, azonban ennek is alapfeltétele volna a színtenyésztés. Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de én azért igyekszem a miniknél is tenyésztési szabályzatban engedélyezett színcsaládok egymással való tenyésztését követni. Tenyészállományomat úgy alakítottam ki, hogy ennek megfelelően rendelkezzem tenyészpárokkal. Ez kicsit unalmasnak tűnhet, engem viszont elgyönyörködtet egy homogén alom. Vigyázok a testméretek arányaira is a párok kiválasztásánál, így próbálom azt kiküszöbölni, hogy különböző méretű és színű egyedek szülessenek egy alomban. Két igazán nagy szerelem van számomra a nyuszi színek terén, a vörös és a kék nyest, e két szín tenyésztésén dolgozom évek óta. Szeretném mindhárom nálam tenyésztett fajtában kialakítani vörös/sárga és kék nyest állományomat, ami 2018 ra már majdnem sikerült is :) 

 

Nagyon fontos számunkra, hogy csak és kizárólag annyi almot vállalunk, annyi kisnyuszit hívunk életre, akiknek a fejlődését kellő alapossággal végig tudjuk követni, felügyelni tudjuk, akiknek a szocializációját maximálisan tudjuk biztosítani, hiszen ez nem könnyű és nem kevés munka nap mint nap. Szintén nagyon fontos szempont az éves tenyésztési tervünk átgondolásakor, hogy úgy tervezzük a párositásokat, hogy tenyészanyáink egészségét, vitalitásást sok-sok évig megőrizzük. Tiszteljük és megbecsüljük őket, vigyázunk rájuk. Ezért van nálunk kevés alom, mely az állományunk létszámával nem áll arányban. Gyakori, hogy várakozni kell nálunk a vágyott kisnyuszira. Megtisztelő számunkra ha a mai gyors, “mindentazonnal” világban a Gazdi kivárja türelemmel, hogy Nyuszifül kisnyuszija legyen, cserébe mi minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy egészséges, szép küllemű, kiváló természetű, barátságos, jól szocializált kisnyuszit adjunk át Önnek! A várakozás idejét tölthetjük információk átadásával, ez idő alatt kérhetőek fotók videók tőlünk, és kicsit meg is ismerjük egymást amit mi fontosnak érzünk. Szeretjük a nyuszi elköltözése után is tartani a kapcsolatot a Gazdival, azonkívül, hogy jó érzés látni mekkora örömet okoz a kezeink közt cseperedő kis nyúl az új Családjának, és milyen boldog nyusziként éli életét, fontos visszajelzéseket is kaphatunk tenyésztőként egy-egy párosítás sikerességéről ha láthatjuk, hogy hogyan és milyen nyuszivá fejlődött a picur felnőtt korában. Tiszteletben tartjuk azonban ha valaki nem szeretné ezt a fajta kapcsolat tartást. Segítségünkre bármikor számíthatnak Gazdijaink ez független a kapcsolattartástól. Nem tőlünk származó nyuszik Gazdijai is gyakran fordulnak hozzánk segítségért, ha kompetenciánk engedi szívesen segítünk nekik is. 

 

Párosításainkat alapos átgondolás előzi meg. Nagyon figyelünk arra, hogy a párba állított nyuszik minden szempontból megfeleljenek az utódnemzés kritériumainak. Vannak színeink, (fentebb jegyeztem) amelyek egyre töklétesebb tenyésztése mellett tettük le a voksunkat. A típus, forma jobbítása másik fő szempont sok más mellett a párok kiválasztásánál. 

 

Családi tenyészet vagyunk. Nem dolgozunk külső munkatársakkal. A nyulaink gondozását , nevelését magunk látjuk el. Minden nyuszinkkal kapcsolatot alakítunk ki, mindegyikőjük személyiségét, természetét, szokásait, igényeit maximálisan ismerjük és tiszteletben tartjuk, ezért nagyon fontos hogy mindennap velük legyünk. Ezt a fajta gondoskodást ugy érezzük kizárólag mi tudjuk nekik megadni. Mi is és a nyuszik is igényeljük az együtt töltött időt. Családunk minden tagja kiveszi a részét a nyuszik körüli teendőkben. 4 gyermekünk van a férjemmel, ők nagyon sokat segítenek a kisnyuszik családi légkörben történő szocializációjában is. 

 

Évente több alkalommal látogatunk meg színvonalas német, osztrák és egyéb külföldi tenyészeteket, neves külföldi kiállításokat. Tesszük ezt a célból, hogy folyamatosan frissitsük vérvonalainkat, kapcsolatot tartsunk a külföldi tenyészetekkel, hogy ezáltal naprakész legyen tudásunk a körülöttünk lévő országok tenyésztési munkájával kapcsolatban, és lehetőség szerint minden uj és érdekes, hasznos információt megkapjunk. Büszkék vagyunk arra, hogy minket is már több külföldi tenyészet választott, a tőlünk származó, saját tenyésztésű nyulaink bizonyítanak tenyésznyusziként és kiállításokon ezekben a Tenyészetekben. Saját tenyésztésű nyuszijainkat minden évben bemutatjuk külföldi és hazai kiálltásokon, emellett hobbi célra, házi kedvencnek is tenyésztünk nyuszikat. Mindketten tagja vagyunk az MGKSZ C3 egyesületének, valamint a szlovákiai Zsolna Kosorrú klubnak. 

Bővebb információk találhatók a weboldalunkon: https://nyusziful-torpenyul-tenyeszet.webnode.hu/

 

És egy kis történet: 

-2014 év második felében egy megfontolt átgondolt döntés következményeként tenyészállományunkban nagyobb fejlesztést végeztünk. Azért döntöttünk így, mert addigra szép fiatal növendékekké cseperedtek azok a saját tenyésztésű nyuszijaink akire a további céljainkat, tenyésztési munkánkat alapozni kívánjuk. Ez a szín a barna nyest fehér szálkás. Ő általuk szerettünk bele a fehér szálkás színváltozatokba és a nyest színcsaládba. Azóta több idegen vérvonalú fehér szálkás nyuszival gazdagodott tenyészetünk megalapozván az előttünk álló munkát. Célkitűzésünk mindenek előtt a kettő kombinációjából származó gyönyörű színeket tenyészteni, színes törpe és törpe kosorrú fajtában. Ezek a színek a barna nyest fehér szálkás (színes törpe,törpe kosorrú), kék nyest fehér szálkás (törpe kosorrú), sziámi fehér szálkás (törpe kosorrú). Legelső saját tenyésztésű bakunkat (Apacs) 2014 őszén bemutattuk a Nemzeti Prémesállat Kiállításon ahol 95 pontot kapott. Ez az eredmény nekünk nagy lendületet adott. Megmutatta, hogy jó az irány mely felé haladunk, de még sokat kell dolgozni a szín és forma együttes jobbításán.

 -2015 tavaszára mindkét fajtából megalapoztuk állományunkat több vérvonalat biztosító nyuszikkal így nagy reményekkel és tervekkel vágunk bele a munkába. 

-2016 ban több magyar és külföldi kiállításon bíráltattuk saját tenyésztésű nyulainkat, ez a fő cél 2017 ben is. 

-2017 évi tenyésztési célünk a már megalapozott kék nyest és kék sziámi szinváltozat kabátrajzos változatának tenyésztése. Vörös színes törpe csapatunk is uj tagokkal, idegen vérvonalakkal bővült, és náluk is belevágunk a kabátrajzolatos változat tenyésztésébe. Szeretjük a kihívásokat :) Ez év tavaszán és telén több uj tenyészállatot importáltunk Németorszégból. -

2018 Tavaszán megérkezett a Németország-Belgium határán fekvő Achneből az 5 fős kék sziámi színes törpe tenyész csapat, akik a nyáron már picikkel ajándékoztak meg minket. Nagy örömömre olyan kitűnő minőségű tenyész nyuszikat sikerült hoznunk az ottani tenyészetből, hogy a tőlük visszatartott növendékekhez van okom nagy reményt fűzni a jövőt illetően. 

- Ez év nyarán 11 tenyésznyúlból álló kék nyest szines törpe álomcsapatunk is beköltözött a tenyészetbe Koncz Zoltán és Konczné Schmidt Nanda tenyészetéből. Boldogok vagyunk, hogy hozzánk kerülhettek, ezzel nagy lépést tettünk előre, hisz álomszínünket már színes törpe fajtában is tenyészthetjük. - És 2018 ban tovább folytatjuk a munkát a kék nyest színnel, és juniusban eljutunk álmaink egyik tenyészetébe. Innen egy barátsággal a szívünkben és 5 gyönyörű tenyésznyúllal a szállító boxunkban térünk haza. De nem mentünk üres kézzel, tőlünk is ide költözött egy kék nyest leányzó :) 

-Másik hatalmas álom megvalósulását is hozza ez az év. A kék nyest törpe kosok holland tenyésztőjétől sikerül vásárolnunk és behoznunk két gyönyörű bakot novemberben.. Azt hiszem ez az év piros betűs lesz a naptárban :) -November másik sikere, hogy a mini állományunkat Angliából saját magunk által importált igazi, valódi :) mini kosorrú nyuszikkal tudtuk fejleszteni. Garwood bakunk London több show-ján szép eredménnyel szerepelt. Hozzá párnak érkezett egy agouti 6 hónapos kislány és két havanna türingiai 5 hónapos gyönyörűség, egy bak és egy ujabb nőstényke. Ugyanekkor uj fajta is érkezik a tenyészetben Hollandiából, 2 pár gyönyörű törpe teddy tenyésznyuszi. 

-A 2018 as nemzeti kiállításon 2 kollekciónkat biráltattuk. Egy vörös szines törpe és egy kék nyest törpe kosorrú kollekciót. Az eredmények vegyesek, vannak szép eredményt elért nyuszijaink és vannak akik kevésbé jó pontszámmal jöttek haza a kiállításról. Egy nyuszinkat sem zárták ki a birálatból. Ismét sokat tanultunk, tudjuk mik a hibák és igyekszünk tovább javitani a minőségen.
 

Szintén ebben az évben elutaztunk decemberben Ulm-ba, a Landesschau- ra ahol több mint 11.000 azaz tizenegyezer! nyuszit csodáltunk meg. Nem tértünk haza üres kézzel, régi vágyunk teljesült, vörös és sárga törpe kosorrú tenyészcsapattal érkeztünk haza. A csapat 3 tagja Olaszországból érkezett. -Összegezve ez az év nagyon-nagyon eredményes volt számunkra, hisz kék nyest és vörös szinből is beállítottuk mind a színes törpe mind a törpe kosorrú tenyészállományunkat, minden vonalunkat több új külföldi tenyészállattal frissítettük, ami nagyon fontos a tenyészet munkájához. Sok sok éves munka és álmodozás eredménye ez :) 

Folytatjuk 2019-ben............ :) 

2019: 

-Januárban rögtön kiállítással indítottunk. Székesfehérvári kisállat kiállításon mutattuk be a nyuszikat. Kivétel nélkül nagyon jo pontokkal tértünk haza. Az első saját tenyésztésű kék sziámi kislányom, aki az egy évvel ezelőtt Németországból érkezett szülők gyermeke, külön dicséretben részesült a Bíró Úr részéről, és abszolút tenyésztésre javasolta :) Egyik vörös szines törpe bakocskánk kiállítás győztes lett.

 -Február elején elutaztunk a németországi Halle-ben megrendezett tartományi bakkiállításra. Hatalmas élmény volt ismét. Ismét több mint tizezer gyönyörű nyulat néztünk meg, és előszőr bemutatott fajtákat is megismertünk. 4 vörös szines törpével frissült az állományunk, tenyésztőjükkel volt szerencsénk személyesen talákoznunk, és beszélgetnünk a jővőbeli közös lehetőségekről e fajta tenyésztésében. Az év eleji sikeres párosításokból megszülettek február-márciusban az idei kiállítási nyuszik, kék nyest és vörös szinben. Az év végén Olaszországból importált vörös és sárga törpe kosorrúak is utódokkal ajándékoztak meg minket.

 -Márciusban nagy az öröm többszörösen :) A tavalyi angol import mini nyuszik nagyon szép utódokkal leptek meg minket, akik a jövőbeli új mini állományt fogják alkotni. Követjük és dokumentáljuk a fejlődésüket. Újabb angol, ám idegen vonal behozatala a vágyunk, de arról nem is mertünk álmodni hogy 2 olyan hires és eredményes angol tenyésztő gyönyörű nyulai költözhetnek hozzánk, akiknek a nyuszijai iránt eddig csak vágyakoztunk. Erre nagyon büszkék vagyunk! 8 fős angol mini csapatunk minden felmenője, és Garwood bakunk is BRC -ben bírált , 4 közülük színtenyésztett. A tervek elkészültek, célokat kitűztük :) 

- Szintén márciusban került megrendezésre az Első Nyúlmentő Alapítvány szervezésében egy komoly, szinvonalas konferencia, az I.nyúlbarátok konferenciája. Ide előadóként kaptam meghívást, amit ezúton is köszönök. Szuper és nagyon hasznos rendezvény volt, örülök, hogy a részese lehettem. 

 

Szeretettel várjuk tenyészetünkbe, ahol megtekinthetőek a tenyésznyuszik és a picik is. Minden kérdésre szivesen válaszolunk. Köszönjük, ha érdeklődik munkánk iránt. Weboldalunkon megtalálhatók a vásárlással, foglalással kapcsolatos információk. További eredményeink, munkánk is nyomon követhetőek weboldalunkon.