Nyulaink táplálása

Nyulainkat a lehető legjobb takarmányokkal tápláljuk ez nem is lehet kérdés.
Táplálékuk 90% a széna! ezért is fontos hogy a legjobb legyen!! 
Minden év nyarának kezdetén, vetett füvű kaszálóról vásároljuk számukra a szénát, melyet mindig az első vágásból, közvetlen a bálázás után, egyenesen a földről szállitunk el. Erre nagyon ügyelünk, kényesen vigyázunk, hogy a friss széna tárolását magunk végezzük. Rágcsáló és nedvesség mentesen tartjuk egy esztendőn keresztül, ezért egész évben friss, ropogós illatos szénával etethetjük őket. 
Nyuszijaink nagy-nagy szénafaló hírében állnak :) Azért hogy ez a jó szokásuk az új Gazdinál is megmaradjon, minden nyuszink mellé egy nagy csomag saját adunk ajándékba. A szemes takarmány beszerzésénél is a minőségre fektettük a hangsúlyt az ár helyett. Nem kötünk kompromisszumot sem ebben, sem másban ha a nyulainkról van szó. 
Mifuma takarmányokkal etejük őket, melyek gyártója garantálja hogy az általuk forgalmazott takarmány génkezelés mentes alapanyagokból készült! 
A mifuma takarmányokra való váltás a legjobb választás volt számunkra. 2015 vége óta etejük ezzel nyulainkat.  Pár hét elteltével látványos pozitív változás állt be a tenyészetben, és a sok probléma, ami az előzőleg alkalmazott takarmány esetén napi szinten jelen volt a tenyészetben, egy csapásra megszünt. Rettentő pozitív az is, hogy nem csak fajtánként de korosztályonként is kiválaszthattuk a legmefelelőbb eledelt a nyusziknak, valamint arra is odafigyelt a gyártó, hogy a más más igénybevételnek kitett tenyészállatok számára más-más összetételű tápot állitson elő. 
Igy mind a kölykök, mind a szoptatós és vemhes anyák, mind a bakok, és mind a kiállitásra felkészülő nyulaink igényeiknek megfelelően más -más takarmányt fogyaszthatnak. 
A mifuma blüten-mix termékét szintén minden nyuszink fogyasztja. Ez egy nagyon nagyon változatos keverék, melyben rengeteg gyógynövény található egészben, száritott formában. Ez a fajta takarmányozás megelőzi a nyuszik rettegett bélleállás szindrómáját, és biztositja a nyuszik egészségét, kiváló emésztését.
Mifuma tápcsomagot és gyógynövény mixet minden nyuszink mellé adunk ajándékba, hogy otthon is folytathassa egészéges táplálását a gazdi. 

Nyuszijaink kora tavasztól késő őszig, vagy még a télbe is belecsúszva, napi, másnapi szinten fogyasztanak friss zöld füvet. Teszik ezt vagy legelészés formájában, vagy pedig ha az idő nem engedi akkor a ketrecükban szénazsebből elfogyasztva. Minden nyuszink 2 hetes kortól hozzá van szoktatva a zöld takarmányhoz, aminek jótékony hatásáról ódákat tudnék zengeni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, ( bár én is jocskán rásegitettem erre), hogy a nagy kertemben hatalmas területen burjánzik a pitypang és a tyúkhúr. Sok esetben a gazdik is be-be jönnek szedegetni belőle a nyusziknak :) 
Emellett saját és családom kertjében termő finomsággokkal naponta kedveskedek nekik kiegészítésként, ugy mint eperfa ága, levele, rózsa, fűz, akác, és sokféle gyógynövény. 

Ezeken az eledeleken kivül, saját kertünkben termő almafáink termését kapják még meg a nyuszik, ami teljesen bio, semmilyen vegyszert nem használunk. 

Ennek a takarmányozási programnak köszönhetően, a nyulaink egészségesek, jol átvészelik/átvészeljük a vedlési időszakokat, és teljesen gyógyszer mentesen tudjuk őket nevelni, tartani, mivel nagyon ellenezzük az antibiotikumok használatát a tenyészetben. 

A kisnyuszi átvételekor irásban átadjuk az etetésének módját irásban, lebontva adagokra, igy minden gazdi láthatja, hogy nem is olyan nehéz, de annál fontosabb betartani az ott feltüntetett szabályokat :)