Nyulaink táplálása

Nyulainkat a lehető legjobb takarmányokkal tápláljuk ez nem is lehet kérdés.
Táplálékuk 90% a széna! ezért is fontos hogy a legjobb legyen!! 
Minden év nyarának kezdetén, vetett füvű kaszálóról hozzuk számukra a szénát, melyet mindig az első vágásból, közvetlen a bálázás után, egyenesen a földről szállitunk el. Ez a széna 20-30 különböző fűfélét, gyógynövényt tartalmaz, amivel biztositjuk a nyuszik számára a kiegyensúlyozott vegyes, tápanyagokban gazdag szálas takarmányt. Erre nagyon ügyelünk, kényesen vigyázunk, hogy a friss széna tárolását magunk végezzük. Rágcsáló és nedvesség mentesen tartjuk egy esztendőn keresztül, ezért egész évben friss, ropogós illatos szénával etethetjük őket. 
Nyuszijaink nagy-nagy szénafaló hírében állnak :) Azért hogy ez a jó szokásuk az új Gazdinál is megmaradjon, minden nyuszink mellé egy nagy csomag saját szénát adunk ajándékba. A szemes takarmány beszerzésénél is a minőségre fektettük a hangsúlyt az ár helyett. Nem kötünk kompromisszumot sem ebben, sem másban ha a nyulainkról van szó. 
Mifuma és agrobs takarmányokkal etejük őket, melyek gyártója garantálja hogy az általuk forgalmazott takarmány 100%-a génkezelés mentes alapanyagokból készült! 
A mifuma takarmányokra való váltás a legjobb választás volt számunkra. 2015 óta etejük ezzel nyulainkat.  Pár hét elteltével látványos pozitív változás állt be a tenyészetben, és a sok probléma, ami az előzőleg alkalmazott takarmány esetén napi szinten jelen volt a tenyészetben, egy csapásra megszünt. Rettentő pozitív az is, hogy nem csak fajtánként de korosztályonként is kiválaszthattuk a legmegfelelőbb eledelt a nyusziknak, valamint arra is odafigyelt a gyártó, hogy a más más igénybevételnek kitett tenyészállatok számára más-más összetételű tápot állitson elő. 
Igy mind a kölykök, mind a szoptatós és vemhes anyák, mind a bakok, és mind a kiállitásra felkészülő nyulaink igényeiknek megfelelően más -más takarmányt fogyaszthatnak. 
A mifuma blüten-mix termékét szintén minden nyuszink fogyasztja. Ez egy nagyon nagyon változatos keverék, melyben rengeteg gyógynövény található egészben, száritott formában. Ez a fajta takarmányozás megelőzi a nyuszik rettegett bélleállás szindrómáját, és biztositja a nyuszik egészségét, kiváló emésztését.
Mifuma tápcsomagot és gyógynövény mixet minden nyuszink mellé adunk ajándékba, hogy otthon is folytathassa egészéges táplálását a gazdi. 
A nyuszik nagyon szeretik ha nassolni valót kaphatnak tőlünk, ez nem csak mint táplálék fontos, hanem a nyuszi-gazdi közti kapcsolatot is szorosra füzheti. Mindkettőnknek jo élmény. Nassolásra mi kizárólag alpesi gyógynövények keverékéből készült kis jutalomfalatkékat adunk, amelyek nagy szemcseméretűek. A nyuszik szivesen rágcsálják, és egészséges számukra. 

Nyuszijaink kora tavasztól késő őszig, vagy még a télbe is belecsúszva, napi, másnapi szinten fogyasztanak friss zöld füvet. Teszik ezt vagy legelészés formájában, vagy pedig ha az idő nem engedi akkor a ketrecükban szénazsebből elfogyasztva. Minden nyuszink 2 hetes kortól hozzá van szoktatva a zöld takarmányhoz, aminek jótékony hatásáról ódákat tudnék zengeni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, ( bár én is jocskán rásegitettem erre), hogy a nagy kertemben hatalmas területen burjánzik a pitypang és a tyúkhúr. Sok esetben a gazdik is be-be jönnek szedegetni belőle a nyusziknak :) 
A kifutókban a nyuszik maguk találják természetes környezetben az különféle lehulló ágakat, elszáradt vagy friss fűféléket, bokrokat. Ez a természetes életmódhoz nagyon közelálló táplálék keresést és fogyasztást tesz számukra lehetővé. Nem utolsó sorban nekünk is hatalmas élmény nézni őket ahogy csemegéznek, ásnak keresgélnek a kifutókban. Erről több videót is  láthattok a Facebook oldalunkon. 
Mindemellett saját és családom kertjében termő finomsággokkal naponta kedveskedek nekik kiegészítésként, ugy mint eperfa ága, levele, rózsa, fűz, mogyoróág és levél és sokféle gyógynövény. 

Ezeken az eledeleken kivül, saját kertünkben termő almafáink termését kapják még meg a nyuszik kizárólag vedlési időszakban, ami teljesen bio, semmilyen vegyszert nem használunk. 

Ennek a takarmányozási programnak köszönhetően, a nyulaink egészségesek, jol átvészelik/átvészeljük a vedlési időszakokat, és teljesen gyógyszer mentesen tudjuk őket nevelni, tartani, mivel nagyon ellenezzük az antibiotikumok és más szerek használatát a tenyészetben. 

A kisnyuszi átvételekor irásban átadjuk további etetésének módját, lebontva adagokra, igy minden gazdi láthatja, hogy nem is olyan nehéz, de annál fontosabb betartani az ott feltüntetett szabályokat :)